Dikkat: Hastalık X
Hastalık X Nedir?
Hastalık X" , Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ciddi bir küresel salgın başlatma potansiyeli olan, geleceği bilinmeyen bir patojene verdiği isimdir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) genel direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta Davos'ta düzenlenen bir uzman panelinde, "Bilinmeyen, olabilecek şeyler var ve olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesidir" dedi
"Bilinmeyen, olabilecek şeyler vardır ve olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesidir. Dolayısıyla bunun için, gelebileceğini bilmediğimiz hastalıklar için bir yer tutucuya ihtiyacımız var." - Genel Direktör, Dünya Sağlık Örgütü, Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Dolayısıyla bunun için, gelebileceğini bilmediğimiz hastalıklar için bir yer tutucuya ihtiyacımız var ve o zaman 'Hastalık X' ismini verdik" diyen kavramın ilk kez 2017 yılında tartışıldığını ve son zamanlarda internette "dikkat" çekti.
BM ajansı, bunu 2018'de halk sağlığı açısından acil bir duruma neden olma potansiyelleri nedeniyle hızlandırılmış araştırma ve geliştirme gerektiren öncelikli hastalıklar listesine ekledi.
Ghebreyesus'a göre COVID-19, ilk "Hastalık X", yani terimin icat edilmesinden bu yana ortaya çıkan ve bir pandemiye neden olan ilk bilinmeyen patojendi.
Bu fikrin amacının panik yaratmak değil, yeni ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı daha iyi hazırlanmak olduğunu söyledi.
Hindistan'da özel sektördeki bir sağlık grubunun başkan yardımcısı olan Preetha Reddy, aynı Davos panelinde, Hastalık X adının "bir bilim kurgu filmi gibi görünse de" herkesin bundan haberdar olması gerektiğini, "kesinlikle açık ve net bir ifade olduğunu" söyledi. mevcut tehlike".
Reddy, orduların savaşa hazırlandığı gibi sağlık sistemlerinin de hazırlanması gerektiğini söyledi.
DSÖ genel direktörü, hazırlığın güçlü temel sağlık hizmetleri ve toplum düzeyinde hazırlıklarla başlaması gerektiğini söyledi.
"Yüksek gelirli ülkeler şaşırdı çünkü son on yıllardaki yatırımları yüksek teknolojiye, üçüncü basamak hizmetlerde en son teknolojiye, hatta robotik cerrahiye yapılmıştı, ancak birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırımları orada değildi" dedi.
"Bazı ülkeler bile temas takibini yapamadı. Bu nedenle ülkeleri hazırlamak için temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik yenilenen kararlılığın çok önemli olduğunu düşünüyorum."
DSÖ, Dünya Bankası ve diğer ortaklar, düşük ve orta gelirli ülkelere yeni ortaya çıkan patojenlere karşı hazırlıklı olma konusunda yardımcı olmak amacıyla 2022'de bir pandemik fonu kurdu.
Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass o yıl yaptığı açıklamada, "COVID-19, daha güçlü sağlık sistemleri oluşturmak için acil eylem ihtiyacını vurguladı" dedi. "Şimdi yatırım yapmak, gelecek yıllarda hayatları ve kaynakları kurtaracaktır".
Ülkeler şu anda, sonucunun Mayıs 2024'teki 77. Dünya Sağlık Asamblesi'nde sunulması beklenen uluslararası bir pandemik anlaşmayı müzakere ediyor.
AB Konseyi, bloğun bu anlaşma için müzakerelere 2022'de başlaması konusunda anlaşarak, bu tür bir aracın tehditlerin daha erken tespit edilmesine, ilaçlara ve aşılara daha adil erişime ve daha iyi uluslararası işbirliğine yardımcı olacağını ekledi.
Haber, Kaynak: Euronews